Belgische handleiding voor brandweerregulatie 1ste editie

Brandweertoets: de resultaten

26/10/2018

BVV nam het initiatief voor een grootschalig wetenschappelijk onderzoek om te weten te komen hoe het personeel 'de brandweer' beleeft

Op het Brandweercongres van 19 oktober werd het onderzoek gepresenteerd door Elke Claessens (Universiteit Antwerpen), in een plenaire sessie met 240 aanwezige congresdeelnemers.

Na ons geslaagd brandweercongres ‘back2basics’ op 19 en 20 oktober 2018 en de uitleg van onze onderzoekster Elke Claessens (Universiteit Antwerpen) willen wij je namens Brandweervereniging Vlaanderen (BVV) deze primeur bezorgen . Hierbij willen we je ook uitdrukkelijk vragen om deze boodschap verder te verspreiden.

De Vlaamse brandweertoets, die gebaseerd is op representatieve cijfers, geven ons een foto wat er leeft in onze zones. Met dit gegeven kunnen alle stakeholders aan de slag. Elk op zijn eigen snelheid en vermogen. Ook wij als BVV gaan thematisch de items communiceren via ons vakblad De Brandweer(mv).

CTIF seminarie: 8 & 9 november in Brussel - schrijf nog in tot 31 oktober!

24/10/2018
Op 9 en 10 november 2018 organiseert CTIF België een internationaal seminarie over het thema van Brand, Redding en nieuwe uitdagingen.

Deadline voor inschrijving is 31 oktober 

Studiedag sprinklersystemen: 25 oktober

24/09/2018

Op 25 oktober 2018 organiseert het PIVO een studiedag over positieve impact van sprinklersystemen op ontwerp, architectuur en exploitatie van gebouwen. 

>>> Download de inschrijvingsfolder (pdf)

FOD Binnenlandse Zaken lanceert campagne “Elke rookmelder telt!”

08/09/2018

Van 8 tot 23 september 2018 organiseert de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken de ‘14-daagse van de Veiligheid’. Samen met de hulpverleningszones van de brandweer sensibiliseert zij de bevolking rond brandveiligheid in woningen. De slogan van de campagne is: “Elke rookmelder telt!”. Dit jaar zetten zij in op geïnstalleerde en goed werkende rookmelders.

Nieuwe regeling 'Redden met touwen'

24/08/2018 Een nieuwe wetgeving is op komst rond de reddingen met touwen. Tijd dus om al enige duidelijkheid te scheppen rond de wijzigingen die op til zijn. 

BVV organiseerde in juni i.s.m. het KCCE een infoavond voor iedereen die betrokken is bij reddingen op hoogte. 

Je kan onderaan het nieuwsbericht de presentatie terugvinden die op deze infoavond werd gegeven.


Overlijden bwm. Steven Cnockaert (Zone Centrum)

21/08/2018

Brandweerzone Centrum meldt het overlijden van beroepsbrandweerman Steven Cnockaert, beroepsbrandweerman in post Deinze.

Resultaten Brandweertoets BVV bekend

13/07/2018 BVV nam het initiatief voor een grootschalig wetenschappelijk onderzoek om te weten te komen hoe het personeel 'de brandweer' beleeft. Deze enquête liep begin 2018 in alle Vlaamse hulpverleningszones, inclusief de Nederlandstalige brandweer van Brussel.

Lees hier meer over de resultaten van deze grootschalige enquête bij het brandweerpersoneel.

Brandweertoets: de winnaars

27/06/2018

De resultaten over het aantal geldig ingevulde enquêtes zijn bekend!

BVV kreeg van de universiteit de namen door van de gelukkigen: de winnende posten per zone (categorie operationeel personeel), maar ook de winnende zones (in de categorie ondersteunend personeel).

Lees hier wie er bij de gelukkige winnaars is en mag aanschuiven voor een welverdiende barbecue !

Overlijden Glenn Van Acker

26/06/2018

Brandweerzone Centrum meldt het overlijden van Glenn Van Acker.

Glenn is op 14 juni overleden na een val tijdens een trektocht in de Pyreneeën in Spanje.

Glenn is 30 jaar geworden. Hij was in dienst bij brandweer Gent (Ploeg 4) sedert 1 februari 2012.

BVV wenst de familie en de collega's van brandweerpost Gent en Zone Centrum en Meetjesland veel sterkte toe.

Wijzigingen ledendatabank gebruikersrechten i.k.v. privacy

22/06/2018 Brandweervereniging Vlaanderen draagt de privacy van elk personeelslid hoog in het vaandel. In het kader van de nieuwe Europese richtlijn GDPR werden enkele belangrijke aanpassingen uitgevoerd.