Belgische handleiding voor brandweerregulatie 1ste editie

"Vier keer huis proberen binnengaan om mens te redden: DÁT IS EEN BRANDWEERMAN"

12/05/2016 In zijn katoenen broek met een lederen jas en een Canadese brandweerhelm op. Zo vertrok de pas aangeworven pompier Chris Addiers uit Burcht in 1980 naar zijn eerste brand.

HVZ Vlaams-Brabant West meldt het overlijden van beroepsbrandweerman Jelle Cox

30/04/2016 Hulpverleningszone Vlaams-Brabant West meldt onverwachte het overlijden van hun collega - beroepsbrandweerman Jelle Cox.

Federaal geschiktheidsattest: competentietest op 21 mei in brandweerschool PIVO, Asse

27/04/2016

Op 21 mei kan je als kandidaat-brandweerman/-vrouw terecht bij brandweerschool PIVO voor de proeven tot het behalen van het federaal geschiktheidsattest.

De gordel: een band voor het leven

27/04/2016 Op 28 april, de Internationale Dag van de Veiligheid en Gezondheid op het Werk, lanceert Brandweervereniging Vlaanderen i.s.m. Ethias en brandweerzone Vlaams-Brabant West een campagne rond het dragen van de veiligheidsgordel voor brandweerlieden.

Betaald educatief verlof voor brandweervrijwilligers eindelijk een feit

21/04/2016 Op 12 april keurde de Vlaamse erkenningscommissie het betaald educatief verlof voor brandweervrijwilligers goed. 

De samenwerking tussen federaal minister Jan Jambon, bevoegd voor Binnenlandse Zaken en Veiligheid, Vlaams minister Philippe Muyters, bevoegd voor Werk, Economie, Innovatie en Sport en  Brandweervereniging Vlaanderen (BVV) leidde tot dit positieve resultaat.

Deze erkenning laat de vrijwilligers van de brandweer toe om tijdens hun werkuren opleiding te gaan volgen zodat ze te kunnen aangesteld worden als brandweerman of -vrouw of kunnen bevorderen tot sergeant of officier. Er is gekozen voor opleidingen die ook een meerwaarde voor de werkgever inhielden.

>>> Lees het persbericht (pdf)


Nieuwe normen Branddetectie: studienamiddag dinsdag 19 april

13/04/2016

Branddetectie redt levens als de installatie correct werd ontworpen en uitgevoerd en bovendien ook goed wordt beheerd. De nieuwe normen NBN S 21-100-1 en 2 leggen uit hoe u dit best aanpakt. 

Agoria Fire Technologies Branddetectie (AFT detectie) en het Gemeenschappelijk Technisch Overleg tussen de inspectiebureaus brandveiligheid (GTO brand) slaan de handen in elkaar om een antwoord te bieden op de meest gestelde vragen. Op basis van praktijkervaring en intensief voorbereidend overleg, zetten we de kennis vanuit de normalisatiecommissie om in praktische tips voor de toepassing van deze nieuwe normen.

In dit kader organiseren zij een  studienamiddag op 19 april. Lees er hier meer over. 

Infosessie Google-toepassingen voor de hulpverleningszones

07/04/2016

Dinsdag 12 april om 11.00u kan u in de kazerne van Antwerpen post Noord terecht voor een infosessie rond Google-toepassingen voor de hulpverleningszones.

Reportage: "De mannen van Zaventem" - KRO over de brandweer van Zaventem

31/03/2016 Ze waren de allereersten die Vliegveld Zaventem betraden na de aanslagen vorige week: de brandweermannen van ploeg C van korps Zaventem. Voor het eerst vertellen zij hun verhaal.

Brandweerman/-vrouw worden? Grijp je kans!

30/03/2016

Altijd al gedroomd van een job als brandweerman/-vrouw? Grijp dan nu je kans. Verschillende hulpverleningszones werven vrijwillige brandweermannen/-vrouwen aan. Let wel, je moet in het bezit zijn van een federaal geschiktheidsattest. Een greep uit het aanbod:

Honderden hulpverleners rukten spontaan en vrijwillig uit

24/03/2016 Zowat 220 brandweermannen van de kazerne in de Helihavenlaan werden ingezet naar aanleiding van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek in Brussel.