Provinciale campagne rond rookmelders van start

Van 6 tot 31 december 2011 organiseert de provincie Antwerpen een grote sensibiliseringscampagne om haar inwoners aan te zetten tot het aanschaffen van een rookmelder. Rook is doodsoorzaak nr. 1 bij brand, nochtans hangt in Vlaanderen bij minder dan 1 op 3 gezinnen een rookmelder. Gedeputeerde Bart De Nijn: “Vorig jaar zijn we met deze actie gestart en ondertussen zijn er al 17.433 rookmelders verkocht. We krijgen nu uit alle hoeken steun: 26 rookmeldergemeenten doen extra acties, Unizo roept hun handelaars op om mee te werken en families die gered zijn door hun rookmelder doen hun verhaal. En we zijn te gast in 4 steden voor de rookmelderdagen op 10 en 11 december nl. in Antwerpen, Herentals, Mechelen en Hoogstraten. Met de kerst- en nieuwjaarsperiode in het vooruitzicht is een rookmelder een ideaal én zeer zinvol geschenk voor familie en vrienden.”

Jaarlijks zijn er in ons land zo’n 12.000 branden met gemiddeld 120 dodelijke slachtoffers tot gevolg. 2/3de van die slachtoffers wordt verrast in hun slaap en gedood door de rook. In je slaap kan je immers rook niet ruiken. Met een degelijk werkende rookmelder verhoogt de overlevingskans met 70 tot 100 %.

“In Vlaanderen hebben minder dan 1 op 3 gezinnen een rookmelder”, vertelt De Nijn. “In het buitenland ligt dit gevoelig hoger. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld is in 94 % van alle woningen een rookmelder geïnstalleerd. Door onze inwoners goed te informeren en te sensibiliseren hoop ik dat ze zich meer bewust worden van de noodzaak van een rookmelder.”


Aangrijpende campagne moet inwoners wakker schudden

Op 6 december start de provincie opnieuw met de aangrijpende sensibiliseringscampagne. Een vader en zijn dochtertje liggen te slapen en worden overvallen door de giftige rook. Zonder een rookmelder zijn zij ten dode opgeschreven. Affiches, deurhangers, radiospots, een radiouitzending op radio 2, bestickering op een 70-tal lijnbussen, billboards op openbare gebouwen en advertenties zullen mensen confronteren en aan het denken zetten. Gedeputeerde De Nijn: “Dit jaar zijn er ook families die zelf wensen te getuigen dat ze gered zijn door een rookmelder. Bij beide gezinnen ontstond er een brand door de afwasmachine en heeft het geluid van de rookmelder hun gelukkig tijdig uit hun slaap gehaald.”

Kwalitatieve rookmelders aan een redelijke prijs

De provincie zelf biedt kwaliteitsvolle optische rookmelders met een lithiumbatterij van 10 jaar aan. Die kan online gekocht worden op de website www.mijnrookmelder.be (21,95 euro incl.verzending), op het Provinciaal Veiligheidinstituut, in het provinciehuis of op de rookmelderdagen op 10 en 11 december aan 19,95 euro. “Dit jaar hebben zijn de 4 gaststeden voor de rookmelderdagen- waar we tijdens het eerste koopjesweekend campagne voeren- Antwerpen, Herentals, Mechelen en Hoogstraten. De medewerkers van het Provinciaal Veiligheidsinstituut verkopen rookmelders, de brandweer geeft deskundige uitleg en iedereen kan in de Rookmobiel ervaren hoe moeilijk het is om zich te oriënteren in rook. Heel wat gemeenten en brandweerkorpsen hebben gevraagd om de Rookmobiel ook te kunnen gebruiken. Daarom is die sinds dit jaar uitleenbaar. In de kerst- en nieuwjaarsperiode gaat de Rookmobiel naar: Grobbendonk (3/12-5/12), Brandweer Lier (12/12-15/12), Gemeente Geel (17/12-18/12), Balen (23/12-25/12), Brandweer Landen (29/2-5/3)

26 rookmeldergemeenten

26 gemeente- en stadsbesturen engageren zich om het komende jaar actief deel te nemen aan de rookmeldercampagne van de provincie Antwerpen. Zij gaan ondermeer zelf rookmelders verkopen en plannen tal van acties. Het gaat om Balen, Bonheiden, Dessel, Deurne, Essen, Geel, Grobbendonk, Herenthout, Herselt, Hulshout, Laakdal, Lier, Lille, Lint, Meerhout, Mol, Nijlen, Olen, Rumst, Schilde, Vorselaar, Vosselaar, Westerlo, Wijnegem, Willebroek en Zoersel. Verscheidene gemeenten geven een extra korting: Lier (10 euro), Bonheiden (15 euro). Het loont dus de moeite voor inwoners om te kijken of hun gemeente een rookmeldergemeente is. De gemeenten engageren zich samen om 13 375 rookmelders te verkopen.

Unizo trekt mee aan de kar

De provincie sloot ook een samenwerkingsovereenkomst met UNIZO Antwerpen-Mechelen en UNIZO Kempen. Zij roepen hun handelaars op om mee te werken aan de rookmeldercampagne. Enerzijds moet de handelaar zich engageren om een rookmelder maximaal aan de prijs van 21,95 euro te verkopen. Deze rookmelder moet dan voldoen aan de kwaliteitsstandaarden opgelegd door de provincie. Anderzijds gaat het provinciebestuur de handelaars voorzien van promotiemateriaal. 12 handelaars hebben zich geëngageerd, ze zijn verspreid over de volledige provincie. www.unizo.be/rookmelders.


De rookmeldercampagne krijgt de steun van diverse partners: DVV verzekeringen, Etac Gent Security Systems, Campus Vesta apb, PCBA, radio 2, Exxon Mobil en 3M.Terug