39 nieuwe brandweervrijwilligers voor HVZ Oost

Op 15 september startten er 39 nieuwe brandweervrijwilligers in de hulpverleningszone Oost, Vlaams-Brabant. Na een intensief opleidingstraject zullen ze mee ingeschakeld worden in de verschillende brandweerposten van de regio (Overijse, Haacht, Aarschot, Scherpenheuvel-Zichem, Diest, Landen en Tienen).

Sinds de overgang van de gemeentelijke brandweerkorpsen naar een zonale organisatie op 1/1/2015 werden er al 35 beroepsbrandweermannen aangeworven. Deze aanwervingen kwamen er o.a. na de afspraken van eind 2014 over de toepassing van de wet op de arbeidstijd. Daardoor zitten de beroepsbrandweerlieden van zone Oost sinds 1 januari 2016 in een arbeidsregime van gemiddeld 38 uren per week.

Nu starten er dus ook 39 nieuwe vrijwilligers. Primeur is dat ook in de brandweerpost Haacht voortaan een ondersteuning van het beroepskorps door vrijwilligers zal gebeuren. Deze gecombineerde werking met een basisbezetting door beroepsbrandweermannen en een oproepbare ondersteuning door vrijwilligers bewijst reeds jarenlang haar diensten in de brandweerposten van Overijse, Tienen en Landen.

Bij deze aanwerving waren de meeste kandidaten voor de posten Overijse en Haacht. Maar ook in de andere posten (Aarschot, Diest, Landen, Scherpenheuvel-Zichem en Tienen) starten nieuwe vrijwilligers. Er zijn evenwel nog tekorten en daarom voorziet de zone later dit najaar een nieuwe aanwerving voor vrijwilligers. Inmiddels loopt er ook nog een procedure voor de aanleg van een wervingsreserve voor beroepskrachten.  

Met deze stappen speelt de zone in op de personeelsbehoeften die ontstaan zijn door de hervorming van de brandweerdiensten van de regio, die sinds 1 januari 2015 gegroepeerd zijn in de hulpverleningszone Oost.

Contactpersonen:

Manu Claes, voorzitter                                                                                                          
                                

Dirk Decoster, zonecommandant

Stefanie Thaets

Deskundige communicatie

T 016 31 72 19


Terug