Belgische handleiding voor brandweerregulatie 1ste editie

Arno overleefde brand Beringen: "Verslag bewijst dat we goed gehandeld hebben"

12/02/2020 De 31-jarige brandweerman Arno Barzan die in augustus de zware brand in Beringen overleefde, is terug aan de slag. Elke keer wanneer hij de kazerne betreedt, heeft hij het wel nog zwaar met het verlies van zijn naaste collega's Benny en Chris. Maar hij zet door, want bij de brandweer werken is een microbe. 

U kan hier de reportage bekijken op de site van TV Limburg

Brand in Beringen: conclusies van de technische evaluatiecommissie

12/02/2020 De federale commissie belast met de evaluatie van de brand van 11 augustus 2019 in Beringen, waarbij de twee brandweermannen Chris Medo en Benni Smulders om het leven kwamen en eén brandweerman Arno Barzan zwaar gewond werd, heeft haar conclusies meegedeeld. Deskundigen hebben aanbevelingen geformuleerd om de bestaande interventieprocedures en opleidingen te optimaliseren om te voorkomen dat een dergelijke tragedie zich opnieuw zou voordoen. In goede samenwerking met de vertegenwoordigers van de brandweer zijn de families van de slachtoffers, de brandweerlieden van hulpverleningszone Zuid-West-Limburg en alle hulpverleningszones van het land geïnformeerd.

Real-time voorspelling van wateroverlast in stedelijke omgevingen dankzij IoT

10/12/2019 Imec, Brandweer Zone Antwerpen (BZA), VITO, water-link en Hydroscan werken in het Flooding project samen aan een internet of things (IoT)-gebaseerde oplossing. Deze geeft op elk moment de actuele status van de waterhoeveelheden en eventuele overstromingen in een stad weer. Het model kan tot drie uur op voorhand voorspellen waar en wanneer overstromingen zullen plaatsvinden, en hoe ernstig ze zullen zijn.

Genomineerden Awards zijn bekend!

02/11/2019 Fireforum reikt op 26 november voor de vijfde maal de Awards voor de meest inspirerende en verdienstelijke projecten uit. Schrijf nu in voor dit event voor alle professionelen uit de brandveiligheidssector.

11-08-2019 IN MEMORIAM

14/08/2019 De Limburgse brandweerbond betuigt zijn oprecht medeleven aan de familie, vrienden en collega’s van brandweermannen Chris Medo en Benni Smulders.  Het verliezen van deze 2 collega’s gisteren, treft ons recht in het hart en beroert de hele Limburgse brandweergemeenschap tot in zijn binnenste. We zijn in diepe rouw. Het zal tijd vragen om dit te verwerken, als  1 brandweerfamilie.

PERSBERICHT Brand Beringen-Mijn

11/08/2019
Verschrikkelijk nieuws!

Onze gedachten gaan uit naar de familieleden en collega's die betrokken geraakten bij de dodelijke brand te Beringen. De brandweer is één grote familie. Wij rouwen samen en zijn diep getroffen door dit drama.

Europees congres brandveiligheid komt naar Antwerpen

09/08/2019 Brandweer Zone Antwerpen, Oscare vzw en de ‘Federation of the European Union Fire Officers Association’ (FEU) hebben de krachten gebundeld om het ISES-congres voor 2019 te organiseren. ISES staat voor International Safety Education Seminar en zal doorgaan op 19 en 20 november 2019 in Antwerpen. Dit congres wordt elke twee jaar georganiseerd en heeft tot doel om ervaringen en goede praktijken uit te wisselen rond sensibilisering voor brandveiligheid in thuissituaties. 

Aziatische hoornaar gezien? Stappenplan

30/07/2019

Heb je een aziatische hoornaar gespot? Volg dan deze procedure zodat het nest veilig kan worden verdelgt.

Statistiekenverslag 2016 van de hulpverleningszones

01/07/2019 Op 6 juni 2019 heeft het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid (KCCE) het statistiekenverslag 2016 van de hulpverleningszones gepubliceerd. In totaal werden in 2016 616.245 interventies uitgevoerd.  De hulpverleningszones hebben 397.760 interventies uitgevoerd waarbij dringende geneeskundige hulp geboden is en 218.485 interventies uitgevoerd waarbij geen geneeskundige hulp geboden is.