Brand Indaver: Leerarena

Naar aanleiding van de brand bij Indaver werd er door Brandweer Zone Antwerpen een Leerarena uitgevoerd. De resultaten van de leerarena bevatten een aantal lessen die belangrijk zijn voor de hele Vlaamse brandweer. 

Het hele document is hier te downloaden. Meer informatie bij Maj. Bert Brugghemans 


Brandbestrijding

Aflegsysteem lage druk met bundels07/10/2010

Naar aanleiding van de Dag van de Brandweer 2009 gaf Jean-Claude Vantorre (BW Knokke-Heist) een uiteenzetting over afleggen met lage druk.

Samen met de leden van de BVV microcel “Binnenbrandbestrijding“ heeft hij gewerkt aan de uitbouw van een aflegsysteem. Het is een aflegsysteem op basis van lage druk met zigzag slangen en bundels.

Dit aflegsysteem is opgebouwd uit verschillende stappen. Afhankelijk van de situatie wordt er gewerkt in 2 of 3 stappen.

Evoluties in binnenbrandbestrijding07/10/2010

Naar aanleiding van de Dag van de Brandweer 2009 gaf Dirk Verschueren (BW Antwerpen) een uiteenzetting over de evoluties in binnenbrandbestrijding.

Gezien de enorme vooruitgangen op vlak van bouwmaterialen en –technieken de laatste decennia, bestaat er vandaag een hele rits aan branden. Telkens anders te benaderen.

Binnenbrandbestrijding wordt steeds complexer. Vandaag gebruikt men vooral de hoge druk aanval, die in 80 percent van de gevallen volstaat, maar wat met de resterende 20 percent?

In deze presentatie wordt de nadruk gelegd op het belang van de tactische ventilatie en GRSTV bij binnenbrandbestrijding.

Gids voor CE-gekeurde RWA-systemen08/03/2011

Deze gids van de firma AG Plastics heeft als doel u wegwijs in Rook en Warmte Afvoer te maken. 

De Belgische wetgving voorziet een reeks bepalingen over deze problematiek. Aan de hand van deze gids wil AG Platics proberen zo beknopt mogelijk u hierbij de gedachte achter de Belgische wetgeving over natuurlijke Rook en Warmte Afvoer weer te geven. 

Als lid van Belgolux en Eurolux, is AG.Plastics vertegenwoordigd als expert ter zake in verschillende Belgische en Europese technische commissies. Vanuit een jarenlange ervaring en deskundigheid ontwikkelde AG.Plastics verschillende CE-gekeurde Rook en Warmte Afvoer toestellen.

Onderzoeksrapport COBRA-blussysteem Voor de Belgische Brandweer06/05/2011

Er werd een onderzoek rond het gebruik van het COBRA-blussysteem uitgevoerd door het KCCE in samenwerking met de brandweer.

Bedoeling van dit onderzoek was te bepalen wat het COBRA-systeem kan betekenen voor de brandweer in België.

Het onderzoek gebeurde via een introductie in een Cobra trainingsschool in Zweden en een inzetperiode in de korpsen Antwerpen, Brussel, Knokke-Heist en Luik.

De eindresultaten werden in een rapport gegoten.

Tactieken bij binnenbrandbestrijding07/10/2010

Naar aanleiding van de Dag van de Brandweer 2009 gaf Erik Janssen (BW Wuustwezel) een uiteenzetting over nieuwe tactieken bij binnenbrandbestrijding.

De presentatie biedt onder meer een kritische kijk op de huidige deurprocedure en de procedure blindlopen. Er komen een aantal pertinente vragen aan bod:
  • Is onze huidige blindlooptechniek veilig?
  • Is onze deurprocedure efficiënt genoeg?
  • Hoe kan een binnenaanval georganiseerd worden?

In de presentatie worden volwaardige en efficiënte alternatieven aangereikt voor de manier waarop we het vandaag aanpakken.

Werken en beslissen onder tijdsdruk08/11/2010

Op het BVV congres 2010 werd het thema "Werken en beslissen onder tijdsdruk" uitgediept in een DVD-lezing. 

De lezing werd gebracht aan de hand van een film samengesteld uit concrete cases en theorie. 

De theorie biedt een model aan om het handelen tijdens interventies aan te passen aan de dynamiek van het incident, de tijdsdruk, de risico’s, de beschikbare informatie en de kennis en ervaring. 

Hier kan u de tekst van de DVD-lezing nalezen.

Zonnepanelen Symposium BVV07/10/2010

De bebouwde omgeving verandert razendsnel. De tendensen van duurzaam bouwen en rationeel energiegebruik spelen hier een grote rol in.

De laatste jaren is het gebruik van zonne-energie enorm gepromoot. Daardoor is het aantal installaties met fotovoltaïsche zonnepanelen sterk toegenomen.

Dit zorgt er voor dat brandweerpersoneel steeds vaker geconfronteerd wordt met onbekende en gevaarlijke situaties bij brandbestrijding.

In dit kader heeft BVV een symposium georganiseerd samen met de KAPB. Tijdens dit symposium kwamen verschillende experts, o.a. van BelPV (Belgische federatie voor fotovoltaïsche zonne-energie) aan het woord om na te gaan welke de risico’s zijn bij interventies met zonnepanelen.