Belgische handleiding voor brandweerregulatie 1ste editie

BW Nederland: Onderzoek naar gedrag van sandwichpanelen in de pre-flashover fase

13/11/2014 De Wetenschappelijke Raad Brandweer heeft het initiatief genomen om samen met de Technische Universiteit Eindhoven onderzoek te laten doen  op het gebied van fire safety engineering.

Vanaf 1 januari 2015 gaat brandweer Zelzate op in Zone Centrum

13/11/2014 Vanaf 1 januari 2015 stapt de brandweer van Zelzate in brandweerzone Centrum.

BW Brugge en BW De Haan - Wenduine melden het overlijden van hun collega Kevin Chalmet

12/11/2014 Deze voormiddag heeft Kevin Chalmet definitief afscheid genomen van zijn geliefden.

Kevin Chalmet (BW Brugge): "Ik neem afscheid van jullie, maar wat gaan jullie met de brandweer doen?"

09/11/2014

Ik zal het nooit weten. Want met deze tekst neem ik afscheid van jullie.

Na een lang gevecht tegen de helse pijn veroorzaakt door een brughoektumor, heb ik voor mezelf de humane beslissing genomen om voor euthanasie te kiezen op woensdag 12 november en mijn lichaam te schenken aan de wetenschap. 

Op zaterdag 15 november zal in Blankenberge om 10.30 u een herdenkingsmoment plaatsvinden in het uitvaartcentrum Lambrecht. Ik lees graag nog jullie reacties op dit gastenboek dit tot 12 november om 8u.

BW Beveren en BW Antwerpen oefenen samen in Liefkenshoekspoortunnel

08/11/2014 Infrabel heeft vrijdag, samen met de brandweer van Beveren en Antwerpen, een interventie-oefening georganiseerd in de tunnels van de nieuwe Liefkenshoekspoorverbinding.

1000 km voor Kom Op Tegen Kanker

07/11/2014 Samen met duizenden trappen tegen kanker en dat vier dagen lang. Dat is de 1000 km van Kom op tegen Kanker!

Onrust bij BW Hasselt over nieuwe statuut

07/11/2014 Brandweermannen die nacht- en weekendwerk doen, zijn niet zo blij met het nieuwe brandweerstatuut.

Onze 'mol' op het congres was een journaliste van Het Belang Van Limburg: lees haar verslag!

05/11/2014

Op het brandweercongres in Hasselt werden de fysieke proeven PPMO uit Nederland gedemonstreerd.

Unaniem positief advies van de Hoge Raad Opleiding voor het ontwerp KB Opleiding en aanpak in fases!

05/11/2014

Het ontwerp KB Opleiding is door de Hoge Raad Opleiding goedgekeurd. Het regelt de nieuwe opleidingen voor alle graden van de brandweer volgens het nieuwe brandweerstatuut. Tegelijk houdt het rekening met de noden waaraan een moderne, professionele brandweer moet voldoen. In eerste plaats om de veiligheid van de brandweerman/vrouw zelf te vrijwaren. In de tweede plaats om als brandweerpersoneel adequaat te kunnen reageren in een snel evoluerende en op technologie gebaseerde maatschappij.

Het ontwerp KB houdt bovendien rekening met de bijzondere situatie van de duizenden vrijwilligers, die opleiding moeten combineren met andere activiteiten voor hun hoofdberoep en gezinsleven. Voor de basisopleiding brandweerman mag de helft van de opleiding gespreid worden en gevolgd worden tijdens de 24 h verplichte jaarlijkse permanente vorming. Aspirant sergeanten kunnen de modules preventie 1 en FOROP 1 al op voorhand volgen en zo de opleiding spreiden in de tijd.

In de marge van dit KB opleidingen, is er ook een competentiewoordenboek voor de brandweer opgesteld en zijn er functieprofielen uitgetekend voor elke graad en elke mogelijke specialisatie.

Dit titanenwerk, opgesteld door de werkgroep ETE in de schoot van het Kenniscentrum, is een krachtig instrument geworden voor een betere brandweerzorg in België en meer veiligheid voor het personeel.