Doven en doofstommen: probleem om hulpdiensten te bereiken

Bij agressie of brand, hoe kan een dove of een doofstomme de hulpdiensten bereiken in Europa?

Naast dringende gevallen zoals een brand of een ongeval waarvoor een dove persoon de hulpdiensten wil contacteren, zijn doven vaak geconfronteerd met situaties die rechtstreeks met hun handicap te maken hebben. Bvb sommigen geraken opgesloten in grootwarenhuizen omdat ze de waarschuwing die de sluiting aankondigt niet gehoord hebben.

Van thuis uit of vanuit een bureau in België bestaat de mogelijkheid om een fax te sturen. Maar eenmaal buitenshuis, bvb na een motorongeval in het bos, hebbende doven geen communicatiemogelijkheden om zelf hulp in te roepen.

"Bij de brandweer zijn ze klaar om te werken via SMS", legt Adj. Daniel Orys uit. "Maar het project is nog niet geactiveerd. Wij zouden daar graag verder in gaan, door de mogelijkheden die de chip ingebouwd in gps-systemen van smartphones steeds vaker bieden. Daarmee zouden we onmiddellijk de juiste locatie van de persoon kunnen bepalen. "

Sinds bijna 10 jaar vraagt de dovenvereniging om deze problematiek aan te pakken. De jaarlijkse  technische evoluties maken al geolocalisatie mogelijk in bergachtig gebied. Momenteel biedt het Astrid netwerk de mogelijkheid om een oproep tot op 100 m nauwkeurig, maar dit is onvoldoende in stedelijk gebied.

In andere europese landen zoals Luxemburg, Duitsland, Estland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Zweden en Denemarken is het nood- SMS - systeem al in voege. Met video-chat kan een dove zich verstaanbaar maken met een vertaler die gebarentaal kent. Zonder hulp kan een doofstomme immers geen hulp vragen met zijn gsm.

 

Bron: vertaling van artikel  La Derniere Heure 11/01/2013

Terug