Persbericht ASTRID raadt brandweerkorpsen aan alarmeringsterminals regelmatig te testen

Naar aanleiding van de brand in Langemark-Poelkapelle (bron nieuwsblad.be) op maandag 14 februari wil ASTRID u graag informeren over het verloop van pagingoproepen. 

Interventiegegevens die geregistreerd worden in de hulpcentra 100 naar aanleiding van een noodoproep worden doorgestuurd naar de alarmeringsterminal in de kazerne van een brandweerkorps of hulpdienst. Die alarmeringsterminal stuurt vervolgens automatisch een pagingbericht naar de pagers (biepers) van de brandweerlieden die worden opgeroepen. Het versturen van pagingberichten naar de pagers gebeurt via ASTRID.

Een alarmeringsterminal bestaat uit een computer en een softwareprogramma. Wanneer de software niet correct geconfigureerd is, kan het gebeuren dat het bericht van de hulpcentra 100 niet automatisch wordt omgezet in een pagingbericht en er dus geen berichten worden uitgestuurd naar de brandweerlieden. 

De brandweerdiensten en hun leveranciers staan in voor de juiste configuratie en goede werking van hun alarmeringsterminal. ASTRID valideert zelf geen alarmeringsterminals omdat deze worden geïnstalleerd volgens de specifieke noden van elke brandweerdienst. ASTRID geeft enkel algemene richtlijnen hieromtrent. Voor de aankoop en installatie van een alarmeringsterminal kan een brandweerkorps bij een drietal externe leveranciers terecht. ASTRID zelf stelt dergelijke terminals niet ter beschikking.

ASTRID wil hierbij benadrukken hoe belangrijk het is dat gebruikers van alarmeringterminals regelmatig testen uitvoeren en indien nodig de terminal opnieuw laten configureren door hun leverancier. 

Op maandag 14 februari verliep alle communicatie via het ASTRID-netwerk op een correcte manier. De medewerkers van ASTRID drukken hun medeleven uit met de families van de slachtoffers van de woningbrand.

Terug