Universiteit leidt adviseurs gevaarlijke stoffen op

Op 14 februari 2011 stelden minister Annemie Turtelboom en gouverneur Cathy Berx de opleiding Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS) voor. Om de gevolgen van chemische incidenten zo beperkt mogelijk te houden, lanceert de Universiteit Antwerpen dit postgraduaat in samenwerking met Campus Vesta, brandweer, bedrijfsleven en het Kenniscentrum voor Civiele Veiligheid (Binnenlandse Zaken).

De brandweer wordt vaak opgeroepen voor problemen met chemische stoffen. Dat kan voor een zware industriebrand zijn, maar net zo goed voor een ongeval met een tankwagen of bij het opdoeken van een drugslabo. Bij een incident met gevaarlijke stoffen is het heel belangrijk dat er iemand met kennis van zaken aanwezig is. Hoe sneller de brandweer de gevaarlijke stof kan identificeren, hoe sneller hulpdiensten en omwonenden de juiste maatregelen kunnen nemen.

De Universiteit Antwerpen ontwikkelde in partnerschap met Campus Vesta, het provinciale opleidingscentrum voor hulpdiensten, een opleiding op maat voor brandweerofficieren en veiligheidsverantwoordelijken binnen en buiten de provincie Antwerpen. De opleiding is een unieke combinatie van wetenschappelijke inzichten aangereikt door de universiteit, gekoppeld aan de praktische kennis en oefenmogelijkheden van Campus Vesta en de ervaring van chemiespecialisten van brandweer en chemische bedrijven. De lessen gaan door op de campus van de Universiteit Antwerpen, bij bedrijven en op Campus Vesta. Het postgraduaat Adviseur Gevaarlijke Stoffen, gerealiseerd met steun van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, is uniek in België.

“De vraag naar de opleiding AGS komt van de brandweer”, vertelt Vera Meynen (Universiteit Antwerpen): “De cursisten krijgen een gevarieerd pakket aangeboden. Chemische aspecten komen natuurlijk aan bod, maar ook bijvoorbeeld het transport van gevaarlijke stoffen en communicatietechnieken. De belangstelling voor de eerste cursus is overweldigend. 23 gemotiveerde brandweerlui en mensen uit het bedrijfsleven volgen dit jaar de lessen.

Voor meer info surf naar http://www.ua.ac.be/AGS en foto's van de persconferentie vindt u hier

Terug