Eerste oefenappartement voor hulpdiensten

Op 9 juni opende de provincie Antwerpen en de federale overheid het eerste oefenappartement voor hulpdiensten in België. Het oefenappartement werd gebouwd op de site van Campus Vesta in Ranst.

“In steden bestaat 45% van de bebouwing uit appartementen en daarnaast werken ook heel wat mensen in hoge kantoorgebouwen. Een goeie en gespecialiseerde training van zowel brandweer, politie als medische diensten is dan ook een must” zegt gedeputeerde Bart De Nijn. Tijdens de opening gaven de verschillende disciplines een demonstratie in het oefenappartement. Een uit de hand gelopen echtelijke ruzie mondt uit in een spectaculaire evacuatie.

Hulpdiensten zullen vanaf nu op Campus Vesta kunnen oefenen op incidenten in een appartement. Campus Vesta is het provinciale opleidingscentrum voor brandweer, dringende geneeskundige hulpverlening en politie. De provincie Antwerpen en de federale overheid investeerden samen in het gebouw.

“In totaal gaat het over een investering van 1,3 mio euro waarvan 30% gedragen door Binnenlandse zaken en 70 % door de provincie Antwerpen.” benadrukt Bart De Nijn, gedeputeerde bevoegd voor veiligheid en tevens voorzitter van de Raad van Bestuur van Campus Vesta.

5 verdiepingen om verschillende situaties na te bootsen


Het appartementsgebouw telt 5 verdiepingen en een ondergrondse parking. De verschillende verdiepingen zullen anders ingericht worden: een keuken, woon- en slaapkamer, een landschapsbureau en een hotel. Aan de zijkant van het gebouw is ook een volledige klimmuur geïntegreerd.

De helft van het gebouw is uitgerust met een vuurbestendige bekleding en kan in brand gestoken worden. Zo kan de brandweer er specifieke blustechnieken trainen bv. voor een brand in een ondergrondse parking of op een vierde verdieping. Politie en ambulanciers kunnen er oefenen om tussen te komen in een huiselijke ruzie of om een gewonde van een verdieping te evacueren. Ook interventies bij een wanhoopsdaad komen geregeld voor bij hogere gebouwen.

“45% van de bebouwing in steden zijn appartementen en heel wat mensen werken in grote kantoorgebouwen. Gespecialiseerde trainingen op dit vlak zijn dus zeker een must.” aldus De Nijn. “De provincie investeert fors in veiligheid en als deputatie hebben we er ook zeer bewust voor gekozen om op Campus Vesta de opleidingen van de verschillende hulpdiensten samen te brengen. Zo kunnen we in dit oefenappartement multidisciplinaire oefeningen organiseren waarin politie, brandweer en medische hulpdiensten samen leren werken. Deze trainingen zullen hun zeker van pas komen op het terrein waar zij ook vaak samen incidenten moeten aanpakken.”

Campus Vesta groeit als expertisecentrum


Campus Vesta is met de realisatie van dit oefenappartement niet aan haar proefstuk toe. Deze nieuwe opstelling verrijkt de verschillende bestaande oefenobjecten zoals het ontspoorde treinstel, het gevallen vliegtuig, de namaak autosnelweg, de industriële installaties, de flash-over en backdraft-containers, de puintunnels, het nep-drugslabo, de verschillende soorten daken in het oefendorp, enz. En er staan ook nieuwe projecten op stapel. Het oefendorp zal uitgebreid worden met een ziekenzaal en op middellange termijn wil Campus Vesta er een spoorlijn en gaspakkengebouw realiseren.

Eind september opent Campus Vesta ook een gloednieuwe infrastructuur om de politieschool, die nu gelegen is in Antwerpen, te verhuizen naar Ranst. “In ons opleidingscentrum zijn naast brandweer- en politiekorpsen ook heel wat bedrijven klant. Op de Open Bedrijvendag van 2 oktober 2011 zullen we uitzonderlijk de site openstellen voor het grote publiek zodat de bezoekers een kijkje kunnen nemen achter de schermen van Campus Vesta.” aldus De Nijn

(bron: Persbericht provincie Antwerpen)

Terug