Interventies

Dossier: Wind Driven Fire Brand Bisschoppenhoflaan 21/10/2017
Op zaterdag 21 oktober 2017 komen er pal op de middag meerdere oproepen binnen voor een brand in een appartement aan de Bisschoppenhoflaan in Deurne.

Brandweer Zone Antwerpen stuurt vanuit de posten Deurne en Noord meteen de nodige hulp uit. De brand blijkt enkele bijzondere uitdagingen in petto te hebben. Dankzij helmcamera’s kunnen er unieke beelden gemaakt worden van deze interventie. Een kans die sgt. Bart Gielen greep om er een zeer degelijke en bruikbare ‘Lessons learned’-case van te maken.

presentatie
Artikel
Hevige brand in leegstaande rijwoning in het centrum van Waregem 17/01/2018
  17 januari 2018. 13u20. “BRAND GEBOUW”. Zo komt de alarmering binnen bij de centrale dispatching van Hulpverleningszone Fluvia. Onmiddellijk worden twee autopompen, de hoogtewerker, de tankwagen en het commandovoertuig opgeroepen. Om 13u24 rukt post Waregem als eerste uit met bevelvoerder sergeant Wim D’haeveloose in de eerste autopomp, aangevuld met een ladder- en tankwagen. De hevige wind speelt een belangrijke factor in deze woningbrand. Artikel
     

Dringend Geneeskundige Hulpverlening

Tips & Tricks Ambulance In deze rubriek stellen we iedere editie een nieuwe tip of trick voor die je als hulpverlener-ambulancier kan toepassen. Het gaat om kleine handigheidjes die je niet meteen leert in de opleiding. Ze komen tot stand door jarenlange ervaring van collega’s.


Een neusbril of masker plaatsen bij een slachtoffer met een halskraag aan.                                     Artikel

Tips om een halskraag aan te leggen bij een persoon met lang haar. Artikel

Tip om een trouwring af te krijgen bij een persoon met armfractuur / wespensteek. Artikel
  Verticale evacuatie slachtoffer in uitzonderlijke situaties.  Artikel
  Een slagaderlijke bloeding stoppen aan arm of been. Artikel
  Hoe een zittend persoon, laten rechtstaan zonder zijn armen te gebruiken. Artikel
  Aanvulling bovenstaande techniek. Artikel
  Techniek om een persoon te scheppen uit bed, zonder de schepbrancard te openen. Artikel
  Tip om iemand te ontzetten via de zijkant van het voertuig. in opbouw
  Hoe een brancard opmaken met schouderriemen. Artikel
  Evacuatie uit bad met de wervelplank in opbouw
Artikel de Brandweer[M/V] Editie 594: Combat Trauma 29/05/2018
  Combat trauma voor omgaan met catastrofale bloedingen ontsproot bij militairen en wordt bij brandweer ingebed door toenemende terreuraanslagen
Artikel

Technieken

Technieken Openen van deuren en ramen in crisissituaties.

  Zoals je weet, wordt de brandweer geregeld geconfronteerd met gesloten deuren die om wel-bepaalde redenen dringend moeten worden geopend. Dit gebeurt bijvoorbeeld op vraag van politie, ziekenwagens, sociale diensten, bij hulpgeroep, door middel van persoonlijke alarmsystemen bij hulpbehoevende personen. Een zekere kennis over het openen van diverse sloten in allerlei omstandigheden is daarom onontbeerlijk
Artikel
 

Specialisaties

Specialisaties Nieuwe regeling 'Redden met touwen'

  Een nieuwe wetgeving is op komst rond de reddingen met touwen. Tijd dus om al enige duidelijkheid te scheppen rond de wijzigingen die op til zijn. BVV organiseerde i.s.m. het KCCE een infoavond voor iedereen die betrokken is bij reddingen op hoogte.

Deze infosessie vond plaats op 26 juni 2018 in het PIVO in Asse. De toelichting werd gegeven door twee leden van de werkgroep 'Redding met Touwen' van het KCCE, Bart Van Looveren (Zone Vlaams-Brabant West) en Peter Laureyssens (Zone Centrum). Tijdens deze toelichting werd de historiek van de problematiek rond 'Redding met touwen' overlopen. Vervolgens werd de totstandkoming van de SOP's uitgelegd en meer informatie verschaft over de cursussen RED en GRIMP. In het tweede deel, na de pauze, werd een stand van zaken gegeven van het ontwerp van Ministerieel Besluit dat nu voorligt, en ten slotte de voorstellen van inschaling.

 Let wel: De trajecten die een inschaling van het ene systeem naar het andere voorstellen, zijn aanbevelingen aan de zone en niet verplicht. De zonecommandant beschikt nog altijd over de discretionaire bevoegdheid om geen traject op te leggen.